Passief huis

Bij een passiefhuis wordt het warmteverlies gereduceerd tot een minimum. Dit komt tot stand door een optimale isolatie, warmteterugwinning via een ventilatiesysteem en een grote luchtdichtheid. De behoefte aan energie bij passieve huizen ligt gemiddeld zo’n vier keer lager dan bij een gemiddelde woning. Verder hoeft een passiefhuis geen gebruik te maken van een traditioneel verwarmingssysteem en maakt het optimaal gebruik van passieve warmtebronnen zoals de zon, de bodem en de mensen.

 

Isolatie

Om de isolatie te optimaliseren, zal een traditioneel verwarmingssysteem vervangen moeten worden door een dikkere en/of effectievere isolatielaag. De isolatielaag voor een passiefhuis dient overal onafgebroken door te lopen; bij aansluitingen tussen wanden, vloeren, daken en schrijnwerk. Verder wordt er veelal gebruik gemaakt van drievoudig HR glas (HR+++).

 

Ventilatie

Om ervoor te zorgen dat het passiefhuis geen warmte verliest via kieren, deuren, aansluitingen en spleten, dient het gebouw zo luchtdicht mogelijk te zijn. Hierdoor is het echter vrijwel onmogelijk om het gebouw via natuurlijke ventilatie gezond en comfortabel te krijgen. Daarom maakt men gebruik van balansventilatie. Dit is een mechanisch ventilatiesysteem waarbij aangevoerde verse lucht in evenwicht is met de hoeveelheid afgevoerde ‘vervuilde’ lucht. De warmte van de vervuilde lucht die wordt afgevoerd, wordt met behulp van een speciale warmtewisselaar gebruikt voor het opwarmen van de nieuwe aangevoerde verse lucht. Dit noemen we ook wel warmteterugwinning.

 

De zonnetoetredingsfactor

Het ontwerp dient ook rekening te houden me de zonnetoetredingsfactor g voor de beglazing die vereist is voor passieve huizen. Die factor geeft aan hoeveel procent zonne-energie die op het glas valt, wordt doorgelaten. Bij passieve gebouwen moet de g factor hoger of gelijk zijn aan 50%. Het is daarbij wel van belang dat men erop let dat er geen oververhitting in de zomer plaatsvindt. Het plaatsen van zonweringen, luifels of balkons kunnen hierin voorzien doordat ze structurele schaduw bieden.

Daarnaast kun je door gebruik van energiezuinige apparaten het resterend energieverbruik tot de helft verminderen zonder dat de gebruiker hier hinder van ondervindt.

 

Neem contact met ons op indien u meer wilt weten over de mogelijkheden rondom het bouwen van een passiefhuis.

Neem contact op

Voor meer informatie, een offerte of deskundig advies.

Contactgegevens

All-In BouwAdvies
De Boomgaard 9-5
1243 HV  ’s Graveland
Tel: 035-6422708
info@aibouwadvies.nl

Wij zijn landelijk actief.

Onze partners